Leuven baadt dinsdag in WK-sfeer met Tour of Leuven voor profrenners en Ride Leuven voor fietsende families en wielertoeristen

Golazo
Golazo

Dinsdag 15 augustus wordt in en om Leuven een ware feestdag voor wieler- en fietsfanaten. Op Onze Lieve Vrouw Hemelvaart vindt met de Tour of Leuven de negende manche van de Lotto Cycling Cup plaats. Victor Campenaerts doet op het WK-parcours van 2021 een gooi naar een tweede zege op rij. Fietsende families en wielertoeristen kunnen zich eerder die dag in Ride Leuven uitleven met een tocht tussen de 21 en 110 km over een deel van het profparcours om daarna de profs aan te moedigen tijdens de lokale rondes in de Leuvense binnenstad en aan de finish op de prestigieuze Bondgenotenlaan.

De Lotto Cycling Cup is een regelmatigheidscriterium met tien karaktervolle eendagskoersen uit de UCI Europe Tour in België en Nederland. De Tour of Leuven is de negende en tevens voorlaatste manche. Leuven is niet alleen een studentenstad, maar sinds het WK Flanders 2021 ook een echte wielerstad. Een onvergetelijk WK in Leuven moet natuurlijk elk jaar in de verf gezet worden. De erfenis als WK-stad en de gekende GP Jef Scherens zijn vorig jaar samengesmolten tot het nieuwe legacy evenement: Tour of Leuven – Memorial Jef Scherens.

Het parcours is grotendeels identiek aan het WK-parcours van 2021 en bestaat uit een Flandrienlus richting Druivenstreek en een lokale stadslus met pittige beklimmingen als de Keizersberg, Leopold Decouxlaan, Wijnpers en Sint-Antoniusberg. De profrenners leggen twee keer de Flandrienlus af en zes keer de stadslus. Aan de finishlijn op de Bondgenotenlaan kunnen de toeschouwers de renners niet minder dan zeven keer zien passeren. De aankomst wordt omstreeks 17u verwacht na een koers van 193 km, de start wordt om 12u40 in hartje Leuven gegeven op het Ladeuzeplein.

Titelverdediger Victor Campenaerts is één van de twee grote troefkaarten bij Lotto Dstny. De andere is Arnaud De Lie, de eindwinnaar van de Lotto Cycling Cup 2022. Na de eerste acht manches van 2023 is de leiding in handen van een andere renner van Lotto Dstny, Caleb Ewan, maar de Australiër is er dinsdag in Leuven niet bij. De Lie is echter een meer dan waardige vervanger als het op sprinten aankomt en heeft dit voorjaar bevestigd dat hij ook op meer geaccidenteerde parcoursen zeker zijn mannetje kan staan.

Ook Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty), momenteel tweede in de Lotto Cycling Cup, heeft snelle benen en kan met een top 10-plaats, of meer, dinsdag de leiding overnemen. Met Nicolo Bonifazio heeft Intermarché-Circus-Wanty nog een tweede ijzer in het vuur. De Italiaan is tweevoudig winnaar van de Tour of Leuven (2019 en 2021). Timothy Dupont (Tarteletto-Isorex), Hugo Hofstetter (Arkea-Samsic) en Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech) – de nummers 3, 4 en 5 in de Lotto Cycling Cup – tekenen dinsdag ook present in Leuven.

Ook Alpecin-Deceuninck pakt uit met een stevig team, met Timo Kielich, Jakub Mareczko en Gianni Vermeersch als speerpunten. Bij TotalEnergies zijn de Noor Edvald Boasson-Hagen en de Fransman Anthony Turgis twee bekende namen om in het oog te houden.

ZELF DE FIETS OP IN RIDE LEUVEN!

Maar er is dinsdag dus meer dan de profkoers. Ook recreatieve fietsers zijn meer dan welkom op de Tour of Leuven. Voor fietsende families, vrienden of wielertoeristen is er Ride Leuven, een heerlijke fietshappening in en rond de studentenstad waarbij je zelf fietsen én supporteren kan combineren in een zomerse setting. Een extra reden om op de fiets te kruipen: recreatieve fietsers kunnen tijdens Ride Leuven de binnenstad via een verkeersvrije stadslus verkennen, een unieke beleving op een attractief en zorgeloos parcours van 21 km. Na de sportieve inspanning kunnen deelnemers volop genieten van het spektakel bij de profs.

Voor de geoefende wielertoerist die op zoek is naar dat tikkeltje meer zijn er twee recreatieve fietstochten uitgetekend. Er is keuze tussen twee verschillende lussen van 80 en 110 km. Deelnemers krijgen de kans om zichzelf te testen op het WK-parcours waar Julian Alaphilippe zich in 2021 tot wereldkampioen kroonde. Op het menu staan onder andere passages door de Druivenstreek en de beklimmingen van de Smeysberg, de Bekestraat en de befaamde S-bocht in Overijse. Eindigen doe je met de prachtige stadslus in Leuven met vier extra beklimmingen. Met een kleine 800 hoogtemeters voor de 80 km en meer dan 1000 hoogtemeters voor de 110 km kunnen de klimmersbenen best ingesmeerd worden.

PRAKTISCHE INFO TOUR OF LEUVEN

Programma dinsdag 15 augustus 2023:
• 11u30-12u30: Ploegenvoorstelling op het Ladeuzeplein
• 12u40: Start op het Ladeuzeplein met 2,5 lokale ronde gevolgd door 2 keer Flandrienlus
• 13u45: Aankomst Flandrienlus
• 15u45: 3de passage aan de finish met nog 4 lokale ronden af te leggen.
• 17u00: Verwachte aankomst op Bondgenotenlaan

Live op tv:

De Tour of Leuven is op dinsdag 15 augustus vanaf 15u30 live te volgen op Sporza op VRT 1.

Klassement Lotto Cycling Cup:
1. Caleb Ewan 44 punten
2. Gerben Thijssen 40
3. Timothy Dupont 33
4. Hugo Hofstetter 32
5. Giacomo Nizzolo 30
6. Milan Menten 28
7. Timo Kielich 27
8. Sam Welsford 26
9. Florian Vermeersch 25
10. Jakub Mareczko 21

Kalender Lotto Cycling Cup:
• dinsdag 28 februari 2023: GP Le Samyn (Dour) >> Milan Menten
• zondag 5 maart 2023: Maselis GP JP Monseré (Roeselare) >> Gerben Thijssen
• donderdag 18 mei 2023: Circuit de Charleroi Wallonie (Charleroi) >> Jordi Meeus
• zaterdag 20 mei 2023: Veenendaal – Veenendaal (Veenendaal) >> Dylan Groenewegen
• zondag 21 mei 2023: Antwerp Port Epic (Antwerpen) >> Dries De Bondt
• zaterdag 27 mei 2023: Van Merksteijn Fences Classic (Zwevegem) >> Caleb Ewan
• zaterdag 10 juni 2023: Duracell Dwars door het Hageland (Diest) >> Rasmus Tiller
• zondag 11 juni 2023: Euro Shop Elfstedenronde (Brugge) >> Jasper Philipsen
• dinsdag 15 augustus 2023: Tour of Leuven (Leuven)
• vrijdag 15 september 2023: Kampioenschap van Vlaanderen (Koolskamp)

Meer info over de Lotto Cycling Cup:
www.lottocyclingcup.be

PRAKTISCHE INFO RIDE LEUVEN

Programma dinsdag 15 augustus 2023:
• 7u30 – 8u30: afhalen deelnamepakket en start 110 km
• 8u30 – 9u30: afhalen deelnamepakket en start 80 km
• 10u00 – 11u30: afhalen deelnamepakket en start 21 km
• 14u30: sluiting finish

Meer info & inschrijvingen Ride Leuven:
Online inschrijven kan nog tot en met dinsdag 15 augustus via www.rideleuven.be. Ride Leuven maakt deel uit van de Continental Classics Tour, een reeks van 8 fietstoertochten waarbij de recreatieve fietser de unieke kans krijgt om net als de profs de mooiste wielerklassiekers te rijden. Ontdek er alles over op www.continentalclassicstour.be.

Deel dit bericht