Ride Leuven

HERBELEEF HET WK Wielrennen in de Leuvense binnenstad!

15.08.2024

Denk jij ook met fijne herinneringen terug aan het WK wielrennen 2021 in Vlaanderen? Wil je die ongelofelijke sfeer opnieuw beleven? Dat kan! Op dinsdag 15 augustus staat de “Ride Leuven” op het programma, een heerlijke fietshappening in en rond Leuven waarbij we jong & oud uitnodigen om mee te komen fietsen en supporteren in een zomerse setting!

Enkele uren voor de profs hun opwachting maken is het de beurt aan jou om nog eens te proeven van het WK-parcours en de WK-sfeer. Het spectaculaire parcours in de Leuvense binnenstad en de bekende hellingen van de Flandrienlus in de Druivenstreek zitten bij vele wielerliefhebbers nog vers in het geheugen. Demarreer net zoals Julian Alaphilippe in het stadscentrum van Leuven of geniet onderweg van de pittige en uitdagende hellingen in Overijse en Huldenberg.

Ben je een getrainde fietser en op zoek naar dat tikkeltje extra? Schrijf je dan in voor de 75 km of 110 km en pik onderweg ook de WK-hellingen mee van de Flandrienlus in de Druivenstreek.

Het stadscentrum in Leuven zal gedurende de hele dag afgesloten zijn voor het verkeer. Voor iedereen die rustig door de stad wil fietsen voorzien we een lokale lus van 20 km. Iedereen is welkom: jong en oud, beginners en gevorderden, met familie of alleen, … Je kan er genieten van een tof en zorgeloos fietsparcours.

Parcours 70 & 110 km

Na de start aan de sporthal van UCLL in Heverlee, staat de Flandrienlus als eerste op het programma. De eerste kilometers die je voorgeschoteld krijgt tussen Leuven en de Druivenstreek zijn een ideale opwarmer om daarna Huldenberg binnen te rijden. Dit is het sein dat het klimmen kan beginnen. Vanaf hier krijg je echte kuitenbijters voor de wielen geschoven zoals de Smeysberg, Bekestraat en S-bocht in Overijse. Het waren deze hellingen waar iedereen op het puntje van zijn stoel zat tijdens het WK. Je ziet zo opnieuw de duizenden supporters langs de weg staan en de Belgische garde in het peloton voorbij zoeven. Na de opeenvolging van beklimmingen volgen een aantal rustige kilometers waarbij je even kan uitpuffen. Eindigen doe je met de prachtige stadslus in Leuven. Met net geen 600 hoogtemeters is de tocht van 70 km zeker niet te onderschatten!

Als je echt je benen eens wilt testen raden we je de tocht van 110 km aan. Na de start in Heverlee volgt, net zoals bij de korte afstand, het zwaardere werk in Overijse en omstreken met hellingen die zich in sneltempo opvolgen. Via Beauvechain, Neervelp en Pellenberg wordt de eindsprint ingezet richting de finish in hartje Leuven. In dit laatste stuk volgen nog enkele klimmetjes waardoor de benen zeker op de proef zullen worden gesteld. Ook de lange afstand sluit af met een nostalgische stadslus doorheen Leuven die je terug meeneemt naar het WK. Met ongeveer 900 hoogtemeters heeft dit parcours alles in petto voor een uitdagende en mooie rit!

Praktische info

 • Uitgebreide bevoorradingen* met Wcup sportvoeding en sportdrank, water en een uitgebreid assortiment aan koeken en fruit
 • Ongevallenverzekering (geen helm = niet verzekerd)
 • Technische bijstand bij de start, de bevoorradingen en pechverhelping op het parcours
 • Medische bijstand bij de start en bij de bevoorradingen
 • Seingevers op het parcours en aan de start-/finishlocatie
 • Perfecte signalisatie op het parcours
 • Parcourssticker met hellingen en bevoorradingen
 • Kaderplaatje

* Bevoorrading enkel op vertoon van het kaderplaatje! Deelnemers zonder kaderplaatje worden niet op het parcours toegelaten.

Sporthal Heverlee
Hertogstraat 178
3001 Heverlee

Start

15km: 10h30-12h00
70 km: 8u30-9u30
110 km: 7u30-8u30

Indien je de fietstocht van 70 of 110 km rijdt, eindig je met de Leuvense stadslus. Belangrijk: de stadslus in Leuven is enkel toegankelijk tussen 10u30 en 12u voor de Ride Leuven. Om ervoor te zorgen dat iedereen op zijn eigen tempo kan fietsen en de stadslus verkeersvrij kan rijden, hebben we onderstaand schema voorzien. Gelieve deze uren te respecteren! Op deze manier kan je tijdig starten aan je fietstocht en ben je zeker dat je op een afgesloten parcours doorheen Leuven kan fietsen.

Afstand

Gemiddelde snelheid

Starturen *

110 km

Tussen 20 & 24 km/u

Stipt om 7u30

Tussen 24 & 27 km/u

Tussen 7u30-8u00

Boven 27 km/u

Tussen 7u30-8u30

70 km

Tussen 20 & 24 km/u

Stipt om 8u30

Tussen 24 & 27 km/u

Tussen 8u30-9u00

Boven 27 km/u

Tussen 8u30-9u30

15 km (lokaal parcours)

 Verkeersvrij tussen 10u30-12u

*starturen zijn berekend inclusief bevoorradingen onderweg

Finish

De laatste bevoorradingspost sluit om 13u00. Indien je hier later arriveert, ben je geen officiële deelnemer meer en ben je verplicht om de kortste weg naar de finish te nemen. De finish in Heverlee sluit officieel om 14u30.

Het lokale parcours is open voor het brede publiek en voor de recreatieve fietstochten. Rij net zoals de profs nog eens de WK-finale en geniet van een verkeersvrij parcours.

Alle geïnteresseerden die de lokale lus in Leuven willen rijden, kunnen dit doen tussen 10u30-12u.

Indien je de fietstocht van 70 of 110 km rijdt, eindig je met de stadslus in Leuven. Hou er dus zeker rekening mee dat de lokale lus in Leuven enkel tussen 10u30-12u open is.

De organisatie voorziet voldoende parking in de nabijheid van start en aankomst. Op deze manier kan je veilig je wagen parkeren.

 • Parking 1: Kerspelstraat van Sporthal Heverlee tot aan Bierbeekpleindreef, 3001 Leuven 
 • Parking 2: Parking FACQ, Ambachtenlaan 42A, 3001 Leuven 
 • Parking 3: Industriezoning Ambachtenlaan

Bij je online inschrijving krijg je van ons meteen een e-ticket toegestuurd. Op vertoon van je e-ticket (geprint of op smartphone) kan je ter plaatse je kaderplaatje afhalen aan de Scan & Ride balies. Dankzij de Scan & Ride hoef je zelfs niet meer van de fiets en verlies jij geen tijd aan de start van jouw favoriete wielertocht!

Schrijf je liever ter plaatse in? Dat kan, dan krijg je van ons na betaling meteen je kaderplaatje.

Je bevindt je op de openbare weg waarbij de wegcode van toepassing is.
De organisatie en de politie zullen toezien op het respecteren van de wegcode. Overtredingen worden gesanctioneerd.

Respecteer de aanwijzingen van politie en seingevers om je eigen veiligheid, en die van andere weggebruikers, niet in het gedrang te brengen.
Opgelet bij het oversteken van spoorwegen op het parcours! Zodra de lichten op rood springen ben je verplicht om onmiddellijk halt te houden, steek in geen geval de sporen over.

De organisator raadt iedereen aan om geen zware inspanningen te leveren waarop men fysiek niet goed voorbereid is. Maak verstandige keuzes aangaande de afstand die je wil afleggen en/of het tempo dat je je lichaam wil opleggen.

Wie prestatiegericht en aan hoge intensiteit wil sporten, laat zich best jaarlijks controleren door een (sport)arts. Het voorleggen van medische attesten is niet verplicht.

Het is aan de sporter zelf om te beslissen hoe hij omgaat met de informatie die hij meekrijgt tijdens een medische controle.

De organisator draagt dienaangaande geen verantwoordelijkheid.

Voel je je ziek, moet je hoesten, niezen of heb je koorts? Gezien de huidige gezondheidssituatie raden we je aan op thuis te blijven en niet naar het event te komen.

Inschrijven

Inschrijven kan zeer gemakkelijk online. Bovendien kan je op die manier vlot de start nemen via onze scan & ride zone op vertoon van je online inschrijvingsbevestiging (e-ticket).

Online inschrijven

Vroeg inschrijven loont de moeite! Heb jij je afstand al gekozen en kan je niet wachten om je in te schrijven? Schrijf je in voor dinsdag 26 juli en geniet van het voordeeltarief.

Afstanden

Voordeeltarief t.e.m. 26 juli

Tarief vanaf 27 juli

Daginschrijving

15 km

Gratis

Gratis

Gratis

70 km

€ 15

€ 20

€ 25

110 km

€ 20

€ 25

€ 30

Groepsinschrijving

 • Voor een groepsinschrijving moet je met minstens 10 personen zijn (over al de afstanden heen). Ben je met minder dan 10, dan worden de groepsleden verder behandeld als individuele deelnemers en moet men hun kaderplaatje individueel afhalen.
 • Groepsinschrijvingen kunnen enkel via de officiële online inschrijvingsmodule. Excellijsten e.d.m worden niet meer aanvaard.
 • Op het inschrijvingsformulier dien je eerst een groep aan te maken. Je ontvangt vervolgens een e-mail met de groepsnaam en je groepscode. (Met deze code en het door jou gekozen paswoord (vergeet dit niet!) kan je de groep altijd beheren.) Vervolgens kan je deelnemers toevoegen, verwijderen enz. Enkel de groepsverantwoordelijke kan deelnemers valideren. Je kan zoveel deelnemers aan je groep toevoegen als je wil.
 • Inschrijvingen kunnen als één pakket (alles samen) of individueel worden opgehaald. Geef dit duidelijk aan op het inschrijvingsformulier. Wanneer je ervoor kiest om alles samen af te halen, kan dit enkel en alleen door de groepsverantwoordelijke gebeuren. Bij individuele afhaling krijgen alle deelnemers een aparte bevestingsmail met alle info om hun nummer af te halen.
 • Wanneer je groep volledig klaar is, dan moet jij, als groepsverantwoordelijke de volledige groep betalen. De inschrijvingen zijn pas bevestigd als de groep doorgestuurd én betaald is. Op dat ogenblik kunnen er GEEN WIJZIGINGEN meer aan je groep gebeuren. Wijzigingen aan je groep kunnen dan enkel nog ter plaatse aan de inschrijvingsstand gebeuren. Hiervoor wordt een administratiekost van € 5 per wijziging aangerekend.

Fotoservice

Sportograf.com is de officiële fotoservice van de Ride Leuven. Deze fotografen hebben de afgelopen jaren een goede reputatie opgebouwd onder de deelnemers met hun volledig digitale service en hun redelijke prijzen.

Aangezien zij zelf actief zijn als fietsers, hebben ze ook een uitstekend gevoel vanuit het perspectief van de deelnemer. 

Hier kan je na de tocht je persoonlijke foto’s opzoeken.